kinderen

Vuurvliegje is voor volwassenen…en voor kinderen!

We hebben voor scholen en ouders een gratis digitaal werkboek met verhaaltjes en opdrachten gemaakt. Het kan met én zonder het boek Vuurvliegje gebruikt worden.
Vuurvliegje gaat over een lichtje in je eigen leven en dat van anderen. De verhaaltjes en opdrachten zijn bedoeld om na te denken over jezelf en om met elkaar in gesprek te gaan over moeilijke thema’s. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere:

• Wie ben je en wie wil je zijn?
• Wat heb jij meegemaakt?
• Wanneer voel jij je fijn?
• Omgaan met emoties
• Verdriet
• Liefde

De verhaaltjes en opdrachten zijn kort en kunnen in een les ingebed worden. Er is veel ruimte voor de kinderen, ouders en de docenten om er zelf vorm aan te geven. Er is geen goed of fout.

Je kunt het werkboek -hier- gratis downloaden.

Als je je e-mailadres hieronder invult, dan houden we je af en toe (niet meer dan 2 keer per jaar) op de hoogte van Vuurvliegje.


Ervaringen
Op een school hebben ze het werkboek ingezet in een les over de voorbereiding om naar de middelbare school te gaan. Veel kinderen vinden dat spannend. Hieronder twee foto’s van een opdracht die ze gemaakt hebben over de comfortzone/leerzone/paniekzone/


 width= width=

Quote van een docent: “Tijdens een vergadering hebben we ook al een keer een verhaal uit het boekje gebruikt. Super leuk allemaal.”

Lieke (12) maakte deze prachtige ‘boekendoos’ voor school over Vuurvliegje:

Een leerling van 10 zegt ‘Ik ben pas 10 minuten bezig met Vuurvliegje en ik ben nu al fan.’

Een docent schrijft ‘Vandaag met z’n allen in het werkboek begonnen, ze vonden het direct heel leuk. Het past goed in het thema We hebben hart voor elkaar.’

Het werkboek is door jeugdzorg in Amsterdam opgenomen in het aanbod van interventies voor de begeleiding kinderen in de basisschooleeftijd.

FAQ

Hoe kom ik aan dat werkboek?
Dat kun je hierboven downloaden.

Is het echt gratis? Geen addertjes onder het gras?
Ja het is echt gratis. Nee, geen addertjes onder het gras. Vuurvliegje gaat over een lichtje voor anderen zijn. Dit is onze manier. Als dit helpt om kinderen met elkaar, met hun ouders en docenten in gesprek te laten gaan op een manier die bij hen past over zaken die belangrijk zijn…dan bieden wij dit graag aan 🙂

Hoe kan ik het werkboek gebruiken?
Je kunt bijvoorbeeld de werkbladen printen en in de klas uitdelen, maar je kunt het ook digitaal gebruiken. Sommige opdrachten lenen zich goed om in groepen te bespreken, anderen kun je beter zelf thuis doen. Sommige opdrachten zijn heel creatief, anderen zijn wat simpeler. De opdrachten mogen voor niet-commercieel gebruik ingezet worden.

Voor welke leeftijd is het?
We hebben gemerkt dat dat erg per kind of klas verschilt. Het is geschikt voor basisschool bovenbouw. Maar probeer het vooral uit, want ook jongere kinderen halen er soms verrassende dingen uit 🙂

Is deze training wel pedagogisch verantwoord?
Dat laten we aan de docenten over…ieder zijn vak, toch?

Wat willen jullie er voor terug?
Niks.
Wat we wél heel erg leuk vinden is om te horen hoe de opdrachten zijn ingezet en wat het effect is. Foto’s en quotes zijn van harte welkom, daar worden we heel erg blij van.
En als je feedback hebt over hoe het beter kan: kom maar door! training@vuurvliegje.nl

Is vuurvliegje speciaal voor kinderen?
Nee, het boek is voor volwassenen en kinderen. Iedereen haalt er weer wat anders uit.
Het werkboek is wél speciaal voor kinderen.

Wat is dat boek dat er bij hoort?
kijk hier voor meer info www.vuurvliegje.info/het-boek

Is er ook Vuurvliegje voor volwassenen?
Ja zeker. Je kunt hier de online training vinden, die is trouwens ook gratis. www.vuurvliegje.info/training

Wat nou als ik coaching of training bij de opdrachten wil?
Dat kan.. stuur een mailtje naar pauline@zebra-fabriek.nl